Facket förväntade sig inte att neddragningarna skulle komma just nu. Foto: Lars-Peter Hielle/SR
Ljungby

Neddragning överraskning för fackets klubbordförande

I går kom besked om att det finska företaget Cargotec tänker minska personalstyrkan över hela världen med 85 personer i Ljungby och Lidhult. Sven-Åke Sjögren är klubbordförande på fackförbundet IF Metalls avdelning på Cargotec i Ljungby. Han hade inte förväntat sig det här beskedet nu.

Tidigare artiklar:

– Någonstans hade man inte förväntat sig att det skulle komma nu när vi har det här fyradagarsavtalet, säger Sven-Åke Sjögren.

Anledningen till att beskedet kom som en överrraskning för facket är det avtal som finns mellan företaget och fackförbundet där företaget förbundit sig att inte säga upp personal före den 1 januari mot att de anställda jobbar fyra dagar i veckan för 90 procent av lönen.

Varsel får följdverkningar
Företaget och facket har inte inlett förhandlingar om neddragningarna ännu men Sven-Åke Sjögren säger att inget tyder på att det ingångna avtalet kommer att brytas. Det innebär att eventuella varsel kan komma först 1 januari. Och skulle företaget bryta avtalet genom att varsla innan får det följdverkningar.

– Ja, att de här tio procenten vi har haft i lägre lön ska återbetalas, säger Sven-Åke Sjögren.

Dyster framtidstro
Cargotec har minskat sin personalstyrka med hundratals personer i Ljungby och Lidhult under det senaste året och enligt Sven-Åke Sjögren har många anställda en dyster framtidstro på företaget.

– Med tanke på att de har börjat byga en fabrik i Polen så känns det tungt. Det känns som att man är hotad hela tiden.

Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".