Elin Johansson och Mimmi Borg tycker att förslaget om begränsning av ljudnivån i musikspelare är bra. Foto: Roger Bergvik/SR

Olika åsikter om ljudvolym i MP3-spelare

EU föreslår nu en gräns för högsta ljudvolym på MP3-spelare och musikmobiler. Meningen är att rädda många unga människors hörsel eftersom de ofta mycket höga ljudvolymerna som många använder kan skada hörseln för resten av livet. Dino Helmefalk i Växjö gillar inte förslaget.

– Jag tycker man ska få välja själv hur högt man vill lyssna på musiken. Tillverkarna kan ju göra  modeller som är volymbegränsade så den som vill ha en sådan kan ju välja en sådan, men det ska finnas båda alternativen.

- Men jag tror inte att det kommer att hjälpa, man vill ju oftast höra högre och högre, säger Dino Helmefalk.

Olika åsikter
Men Mimmi Borg har en annan åsikt.

– Jag tror att det är ett bra förslag. Det är ju stor risk att man får en hörselskada. Själv lyssnar jag ganska högt.

Elin Johansson håller med.

– Jag har väldigt högt när jag lyssnar för att få den rätta känslan liksom. Jag tycker det märks av redan nu att det har effekt på öronen.

Hörselläkare positiv
Enligt EU-förslaget ska ljudgränsen ligga på 80 dB för alla musikspelare med hörlurar som säljs inom EU. Det motsvarar ungefär trafikbruset på en gata. Men spärren vid 80 dB ska kunna tas bort av användaren, poängen är då att det krävs en aktiv handling sonm ska göra konsumenten mer medveten om riskerna.

– Jag tycker att det känns vettigt att man medvetet ska göra en handling för att sätta på skadligt ljud, så jag tycker att förslaget är bra, säger Magnus Järvholm som är hörselläkare vid Växjö lasarett.

– Kanske skulle gränsen på 80 dB legat lite högre, det kan man alltid diskutera.

Har sett många skador
Och Magnus Järvholm har sett många skador orsakade av starka ljudnivåer.

- Vi ser ju här på kliniken enstaka ungdomar som har det väldigt jobbigt med tinnitus, och vi vet att starka ljudninåver kan skada hörseln, och då särskilt de ljusa tonerna.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".