Matilda Olsson och Karin Trendhed besökte Arbetsförmedlingen. Foto: Helena Strömblad/SR
Kronoberg

Utlandsjobbsinfo lockar få unga

Att få veta mer om studier och jobb utomlands har hittills inte lockat så många unga kronobergare som arbetsförmedlingen hoppats. Bara tio-femton personer har kommit till föreläsningarna om utlandsstudier, volontärarbete, aupairjobb och utlandspraktik.

– Jag är besviken över att fler inte kom på föreläsningarna med Kilroy Education och Scandinavian Institute, säger Elena Tornberg, Eures-rådgivare på arbetsförmedlingen i Växjö.

Idag får dock Elena Tornberg chansen att inspirera många arbetslösa kronobergare om studier och jobb utomlands.

Ungdomarna står på kö vid hennes monter på Ungdomsdagen, som Växjö kommun ordnar tillsammans med arbetsförmedlingen.

– Jag ville veta mer, bland annat om utlandsjobb, säger 19-årige Christofer Yngvesson från Alvesta, som åkt in till Växjö för att vara med på Ungdomsdagen.

Han har inte varit på de tidigare Eures-föreläsningarna, men tänker gå på nästa, som handlar om att arbeta i Danmark.

Tack vare tillströmningen till Ungdomsdagen hoppas Elena Tornberg att fler lockas till aktiviteterna framöver, närmast en bussresa till en jobbmässa i Kristianstad om ett par veckor.

– I den här svåra krisen, när så många arbetslösa ungdomar sitter hemma och inte tror på någonting, har vi mycket att erbjuda, säger Elena Tornberg. Så var inte försoffade, kom till oss så vi kan ge tips om vad ni kan göra.

Helena Strömblad
helena.stromblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".