Foto: Lennart Nilsson/SR
Växjö universitet

It-chef sitter kvar trots fakturaslarv

Uppdaterad kl 11.40

It-chefen på Växjö universitet, Mats Herder, bröt mot reglerna när det gäller godkännande och underskrift av fakturor. Han hade anlitat en tidigare affärsbekant som konsult utan upphandling och dessutom godkänt fakturor utan kvitton. Herder har nu blivit fråntagen rätten att godkänna fakturor. Men universitetsdirektör Lars-Olof Nilsson tycker ändå att Mats Herder kan fortsätta sin anställning som It-chef.

– Det är ju ingen diskussion om hans arbetsinsats och hans sätt att sköta uppgifterna i övrigt, utan det är rutinerna kring avtalet med den här konsulten som är ifrågasatt, säger Lars-Olof Nilsson.

Lars-Olof Nilsson är väldigt försiktig att kommentera Mats Herders sätt att hantera fakturorna till den konsult som Heder anlitat. Under tre års tid har Herder anlitat en tidigare affärsbekant som mentor, och det i sig är inget fel, säger Nilsson. Däremot är det kostnaderna för mentorskapet under 2009 som har blivit föremål för granskning.

Godkände kostnader utan upphandling
Kostnaderna är nämligen så stora att det engetligen borde genomförts en offentlig upphandling, något som inte skedde. Istället godkände Herder den tidigare affärsbekantens konsultarvode utan offentlig upphandling.

Ett annat fel som Herder gjorde var att godkänna mentorns kostnader för bland annat resor, hotell och hyrbil på 125 000, utan några kvitton. Mats Herder bröt alltså mot universitetets regler och fråntogs attesträtten, dvs rätten att godkänna och skriva under fakturor.

Tjänst vid Linnéuniversitetet?
Men om Mats Herder har försämrat sina chanser att få en plats i organisationen för det blivande Linnéuniverstietet vill universitetsdirektör Lars-Olof Nilsson inte uttala sig om.

– Det har jag ingen uppfattning om. Det är inte min fråga, säger han.

Marcus Sjöholm
marcus.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".