Herta Müller var förhandstippad av många. Foto: Jack Mikrut/Scanpix

Nobelpriset: "Tecken på att Europa växer samman"

När Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund presenterade årets nobelpristagare i litteratur följdes hans ord från storbildsskärm av ett 50-tal studenter och lärare i en föreläsningssal på Växjö universitet.

Tidigare artikel:

– Jag har haft som tradition att gå till ett antikvariat, att stå där vid en transistorradio och lyssna är ganska häftigt, säger Sandra Lagerstedt, student i engelsk litteratur. Men det känns högtidligare att vara här och dela ögonblicket med andra intresserade.

Nobelprisvinnaren, Herta Müller föddes i Rumänien, men emigrerade till Västtyskland 1987.

– Eftersom hon var förhandstippad blev jag inte så förvånad, säger Sandra Lagerstedt. Eftersom det är 20 år sedan muren föll så har hon varit aktuell nu, Hon har ju själv har den bakgrunden.

På några minuter var prisutdelningen över, cidern som dukats i Homerossalen var urdrucken, de salta pinnarna uppätna och storbildsskärmen släckt.

– Jag är förvånad och riktigt glad över att en tysk författare vunnit ett så stort pris, säger Corina Löwe, lärare i tyska på Växjö universitet. Herta Müller är ju europé, med rumänskt påbrå fast hon skriver på tyska. Det blir som ett tecken på att Europa växer samman.

Helena Strömblad
helena.stromblad@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".