Leif Nilsson är brandman i Vivljunga brandvärn. Foto: Lena Pettersson/SR
Markaryd

2010 kan Markaryds brandmän larmas till hjärtstillestånd

Räddningstjänsten släcker inte bara bränder. Numera finns också möjligheten att de larmas ut när någon drabbas av hjärtstillestånd. Men i Markaryd finns inte den möjligheten förrän till årsskiftet.

– Ambulansen är väldigt duktig på att ta sig hit och att hitta men det tar trots allt mellan tjugo minuter och en halvtimme och det behövs snabbare insatser, säger Leif Nilsson som är brandman i Vivljunga brandvärn.

Ofta är räddningstjänst på plats före ambulansen, inte minst på landsbygden. Desto viktigare menar Leif Nilsson, att räddningstjänsten har möjlighet att utföra så mycket livräddande åtgärder som det går. Och han har arbetat för att räddningstjänsten ska få möjlighet att åka på nya typer av larm så kallade ivpa-larm (i väntan på ambulans) som gäller exempelvis hjärtstillestånd.

Men inte förrän till årsskiftet blir det möjligt i Markaryds kommun.

Att man har dröjt har dels varit en ekonomisk fråga. Men också därför att det innebär nya och annorlunda arbetsuppgifter för brandmännen säger Anders Johansson på räddningstjänsten i Markaryd.

– En del har varit lite nervösa och tycker att det är ett större ansvar man får ta.

Är det någon som varit så orolig att man inte alls velat vara med?

– Nej, det är ingen som rent ut har sagt att de inte kan tänka sig det. Däremot är det några som har sagt att de vill fundera lite extra, säger Anders Johansson.

Men Leif Nilsson ser fram emot de nya arbetsuppgifterna.

– Det måste ju vara en väldig kick att få hjälpa en människa eller till och med rädda livet på en människa. Det skulle jag nog leva på resten av mitt liv om jag kunde hjälpa till någonstans så att det hände.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".