2013 kan det finnas ett vaccin mot kvarka. Foto: Patrik Lundin/Svd/Scanpix

Vaccin mot fruktad hästsjukdom

I framtiden kan hästar komma att slippa den smittsamma och fruktade sjukdomen kvarka. Svenska forskare har nämligen nått ett genombrott för att få fram ett vaccin.

Hästsjukdomen kvarka orsakas av bakterier. Den ger hög feber och svullna lymfkörtlar med stora varbölder i halsregionerna. Sjukdomen kan leda till döden.

Kvarka är mycket smittsamt och drabbade stall blir satta i karantän. Varje år sker crika 100 utbrott i Sverige. Under flera år har forskare försökt få fram ett vaccin och är nu på väg att lyckas.

Vaccinet har visat hög skyddseffekt i de genomförda testerna. Och på längre sikt tror Bengt Guss, som är professor vid Statens lantbruksuniversitet även att människor kan ha nytta av forskningsresultatet.

– Vi har dragit många lärdomar och tror att de kan tillämpas vid andra streptokocksjukdomar som kan drabba både djur och människor, till exempel halsfluss.

Om allt går som planerat kommer vaccinet att finnas på marknaden 2013.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".