Glenn Gustavsson har med sig en hel väska med utrustning när han ska sanera kackerlackor. Foto: Lena Pettersson/SR
Växjö

Kackerlackor kommer med maten

Problemet med kackerlackor ökar. Det som var en ovanlig skadedjurssanering för tio års sedan görs nu flera gånger i månaden. Det säger Glenn Gustavsson, skadedjurstekniker på Anticimex i Växjö.

– Det börjar ofta med att folk ringer till oss och säger att de har insekter som springer runt i lägenheten, säger han.

Att det blir vanligare med kackerlackor beror på våra ändrade levnadsvanor.

– Vi reser mer och vi tar med oss mer saker hem. Kackerlackorna kan också komma när vi på egen hand importerar mat, säger Glenn Gustavsson.

Tar lång tid att sanera
Vid saneringen måste man först fastställa vilken art det handlar om för att bestämma vilket gift som ska användas. Glenn Gustavsson använder sig av en liten pistol för att lägga ut bete till kackerlackorna och så stryker han ut ett tunt lager med gift.

En kackerlackssanering tar ofta lång tid att utföra. Kackerlackorna förökar sig snabbt och hoppar över en del stadier i sin utveckling om man jämför med andra insekter. Det kan också vara så att de har spridit sig till flera lägenheter i ett hus.

Behöver inte bero på smuts
Men att det skulle vara så att smuts och oordning ökar risken för kackerlackor håller Glenn Gustavsson bara delvis med om.

– Om man har det väldigt ostädat kanske det dröjer längre tid innan man upptäcker kackerlackorna. Dessutom betyder det ofta att de har mer att äta. Men jag har sanerat bostäder där det varit så rent att man hade kunnat äta på golvet.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".