Bakhtiar Mohammed från Växjö tycker att priserna ska vara desamma i hela landet. Foto: Roger Bergvik/SR
Kronoberg

EU-regler kan ge dyrare el

Kronobergarna och övriga boende i sydsverige kan räkna med höjda elpriser om drygt ett och ett halvt år. Samtidigt kommer elpriserna i Norrland att blir lägre. Det här är en följd av att den svenska elmarknaden sannolikt kommer att delas upp i olika prisområden på grund av nya EU-regler.

– Det är konstigt, jag tycker det borde vara tvärtom, alltså att där man konsumerar mer el borde den vara billigare, säger Leif Svahn från Kosta.

– Det måste vara samma pris i hela landet, tycker Bakhtiar Mohammed från Växjö, men han tycker också att vi genom att spara på olika sätt, till exempel med lågenergilampor, kan få ner elförbrukningen.

Dyrare i söder, billigare i norr
Indelningen av landet i olika prisområden innebär lägre priser där mycket el produceras och lite el konsumeras, som i Norrland. För södra Sverige blir det alltså tvärtom.

Stefan Braun är elhandelsansvarig på eleverantören Bixia i Växjö, före detta Östkraft.

– Det här leder till att priserna i södra Sverige kommer att närma sig dem i Danmark samtidigt som vi också får räkna med större variationer i elpriserna.

Höjningen motsvarar ungefär 1 200 kronor per år för en villa med 20 000 kWhs årsförburkning.

– Förändringen kommer också att leda till att elmarknaden blir ännu svårare att förstå för allmänheten, och det när vi i branschen gjort en hel del för att göra den begripligare.

Brott mot konkurrensregler
Orsaken till att områdesindelningen görs är en anmälan till EU från Dansk energi om att Sverige begränsar exporten av el till Danmark. Därmed blev elpriserna i Danmark högre. EU har preliminärt konstaterat att det här kan vara ett brott mot EU:s konkurrensregler.

Områdesindelningen är ett sätt från Svenska Kraftnät att bemöta kritik från EU. Det mesta talar för att områdesindelningen genomförs 1 juli 2011.

– Sannolikheten för det är mycket stor, men vi har ännu en månad på oss att komma in med synpunkter till EU-kommissionen, säger Stefan Braun.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".