Frida Johansson, Rebecca Willhammar, Lottie Järgren är trötta på brandlarmen på Fagrabäckskolan. Foto: Helena Strömblad / SR
Växjö

Falsklarm kan stå Fagrabäck dyrt

Falska brandlarm har blivit ett problem på Fagrabäckskolan i Växjö. Sedan skolstarten i augusti har Värends räddningstjänst fått rycka ut till skolan nio gånger.

Räddningschef Jörgen Waldén kallar falsklarmen på skolan för ett missbruk av räddningstjänstens resurser.
– Det är inte särskilt kul när brandlarmen går så ofta, säger Frida Johansson och Lottie Järgren som går i klass 7 C på Fagrabäckskolan.

Vad finns det för risk med det tror du?
– Nästa gång det brinner på riktigt tror man ju inte riktigt på det.
– Alltså, det är ju inte kul. Man måste ut och sedan måste man in igen.

Hur länge kan ni bli stående på skolgården då?
– Olika. Typ en halvtimme eller längre eller kortare.

Larmet går. Skolan utryms. Elever och skolpersonal blir stående på skolgården tills räddningstjänsten kommer och ger klartecken att det är okej att gå in igen. Sju gånger har det hänt de senaste sex veckorna - nio gånger sedan skolstarten.

Det blir dyrt
Och larmen kostar - omkring 5 000 kronor per utryckning. Och eftersom larmen förekommit så ofta kommer Fagrabäckskolan att få betala. I alla fall för några av dem, berättar biträdande rektorn Marcus Johansson. Om skolan får betala för sju av utryckningarna skulle det kosta 35 000 kronor.

– Det är ungefär vad vi får för en elev per år och läsår. Så det handlar ju om läromedel och tjänster. Men vi har ju som sagt inte betalat hela den summan och jag hoppas att det inte ska bli fler larm efter de åtgärder vi vidtagit, säger rektor Marcus Johansson.

Varje falsklarm på Fagrabäckskolan har polisanmälts. Dörrarna hålls låsta till längan där slöjdsalarna finns. Rastvakterna har uppmanats att vara mer uppmärksamma. Och nu i veckan kommer en brandman som ska gå runt i klasserna och prata med eleverna. Marcus Johansson tycker att skolan har gjort vad de kan för att få bukt med falsklarmen.

– Ja, det tycker jag att vi har gjort utifrån den situation som vi har haft i höst. Skulle det fortsätta får vi ju planera andra åtgärder i sådana fall.

Vad skulle det kunna vara?
– Då får man kanske öka vuxentätheten och kanske även ta hit polisen, säger rektor Johansson.

Helena Strömblad
helena.stromblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".