Kvinnorna i Markaryd utmärker sig från resten av länet. De röker mer. Foto: Hasse Holmberg / Scanpix
Markaryd

Markarydskvinnor röker mer än andra

Markaryd är den kommun i Kronoberg som utmärker sig mest i den rapport om folkhälsa som Sveriges Kommuner och Landsting nu presenterat. Bland annat röker gravida kvinnor i Markaryd i betydligt högre utsträckning än gravida i andra kommuner.

Tidigare artikel:

– Det är ju tråkigt, men det är ju på några få av relativt många undersökta punkter som vi sticker ut. Vi kommer att ta till oss den här rapporten och analysera den och titta på både positiva och negativa delar, säger Bengt Nilsson som är tillförordnad kommunchef i Markaryd.

Sammanlagt är det 21 olika saker som jämförts i folkhälsorapporten och det gäller både levnadsvillkor, levnadsvanor och hälsoeffekter. I stort är folkhälsan i Kronoberg mycket god i förhållande till riksgenomsnittet. Men allt är inte bra.

Markaryd, Lessebo och Uppvidinge i botten
Markaryd är en av de kommuner i Kronoberg som sticker ut på flera punkter. När det gäller utbildningsnivå till exempel ligger Markaryd i botten tillsammans med Lessebo och Uppvidinge kommuner.

Ser man till antalet gravida kvinnor som röker är det återigen Markaryd och Lessebo som utmärker sig - här röker mer än 13 procent av de gravida - riksgenomsnittet ligger på 7 procent.

I Markaryd drabbas också betydligt fler kvinnor än riksgenomsnittet av lungcancer.

Men Bengt Nillsson är inte särskilt förvånad över resultatet.
– Nej, det är ju kända fakta sedan många år tillbaka. Men vi måste väl jobba ännu hårdare med det.

Vad kan det här innebära för synen på kommunen?
– Det är naturligtvis negativt och därför måste vi jobba med det för att förbättra det.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".