Tingsryd/Ljungby

Målet är bättre service för invånarna

Tingsryds och Ljungby kommun föreslår nu att det bildas en ny sammanslagen myndighet av Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och delar av kommunernas sociala verksamhet. Bakgrunden är att den sociala servicen på mindre orter blir allt sämre.

De båda kommunerna vill nu bli testkommuner för idén. Arne Karlsson är moderat kommunalråd i Tingsryds kommun.

– Det skulle ju definitivt innebära att man kunde gå till enbart ett ställe när man idag måste besöka flera olika myndigheter.

Det här är något av en nygammal idé som nu förs fram av de båda kommunerna. Att de gör det igen beror på att de anser den ligga väl i linje med Lars Högdals statliga utredning om lokal service i framtiden. En utredning som syftar till att stoppa utarmningen av servicen på landsbygden.

– Då ligger ju vår idé väl i linje med tankarna i den utredningen, säger Arne Karlsson.
– Högdals utredning har tittat  mycket på hur just Arbetsföremdling och Försäkringskassa försvinner från många mindre orter.

Tidigare har den här tanken mött motstånd men nu tror man att det ska gå bättre.
– Eftersom den här idén ligger så väl i linje med utredningen tror vi att det ska gå bättre nu och att vi ska få sanktion för ett sådant här försök, säger Arne Karlsson.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".