Landstingshuset i Växjö.
Vislanda

"Man kan inte behandla folk såhär"

Uppdaterad kl 16:02

Läkaren Roland Johansson som förra året polisanmäldes av sin arbetsgivare Landstinget Kronoberg, misstänkt för ekonomiska oegentligheter, begär nu skadestånd av landstinget.

Polisutredningen mot honom lades ner i februari i år och Roland Johansson vill ha över 1,2 miljoner kronor i skadestånd.

– Dels är det 200 000 som är förlorad inkomst på grund av att jag tvingas säga upp mig och drabbades av sjukdom då en period. Sedan är det en begäran om en miljon som kompensation för lidande och förlorat anseende, säger Roland Johansson.

Det var i juni förra året som Roland Johansson polisanmäldes av Landstinget Kronoberg. Misstankar fanns om att cirka 200 000 kronor hade hanterats fel på vårdcentralen i Vislanda under den tid då Roland Johansson var chef.

Fick gå frivilligt eller stängas av

Efter anmälan mot honom lämnade Roland Johansson sin tjänst, ställd inför ett ultimatum att själv lämna eller att bli avstängd utan lön. Han tog också timeout från sitt uppdrag som landstingspolitiker.

I början på året kom så beskedet att polisutredningen mot honom läggs ner och han kräver nu upprättelse.

– Jag tycker att det behövs en ordentlig markering om att man inte kan behandla folk på det här sättet. Jag har inte fått någon ursäkt eller överhuvudtaget någon kontakt från landstinget sedan det blev klart att jag är oskyldig. Det visar väl också vilken inställning man har, säger Roland Johansson.

31 oktober har du nu sagt till landstinget, hur tror du att de agerar?

– Ja, jag skulle inte tro att jag hör något på ett par månader. Så brukar det ju vara med landstinget, säger Roland Johansson.

Inga kommentarer
Landstinget Kronoberg säger till Sveriges Radio Kronoberg att man i nuläget inte vill kommentera Roland Johanssons krav. Man säger dock att man kommer att träffa Roland Johansson inom en överskådig framtid för att diskutera frågan

  • Tidigare artikel:

Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".