1 av 2
Samuel Johansson, Evelina Mattisson, Frida Heideman, Emma Fransson och Pontus Aronsson i elevrådet. Foto: Anna Johansson/SR
2 av 2
Vissa elever har varit så rädda att de inte har vågat gå till skolan. Foto: Anna Johansson/SR
Lessebo

Elevrådet vill ha fler åtgärder mot våldet på Bikupan

Elevrådet på högstadieskolan Bikupan i Lessebo tycker att det är bra att kommunen nu föreslår att skolan ska få en fritidsgård. Men samtidigt behövs fler åtgärder för att få stopp på den turbulens som har varit med våld, hot och skadegörelse.

Tidigare artikel:

– Vi skulle behöva mycket mer stöd på vår skola, så att det blir det blir en bra skola och så att man känner trygghet när man går till skolan, säger Frida Heideman, som är sekreterare i elevrådet.

Nej, någon trygghet har det inte funnits på länge på Bikupan med tanke på allt som händer, berättar Frida Heideman och Emma Fransson i elevrådet.

– Muggar som slängs från andra våningen, och elever och lärare som inte vågar gå till skolan, är några exempel som Emma Fransson nämner.

– Det har varit en del hot och därför är det många som undviker att vara ensamma på rasterna, fyller Frida Heideman i.

Våld mot elever och lärare
När Emma och Frida visar runt på skolan är det bara ett och annat pappersflygplan som seglar ner från avsatsen tre meter ovanför det som kallas innergården. Men det är inte ovanligt att det kastas både papperskorgar och porslinsmuggar.

För ett tag sedan slog lärare på skolan larm eftersom de blivit hotade och utsatta för våld. I ett brev till Lessebo kommun skrev de att vissa lärare är rädda för att vistas bland eleverna och att situationen är akut. Därför kräver de bland annat fler lärare i skolan.

Fritidsgård men inte fler lärare
I går presenterade barn- och utbildningsnämndens ordförande Ragnar Lindberg (S) ett förslag på åtgärder som innehåller en fritidsgård och stopp för de planerade besparingarna på grundskolan. Men fler lärare blir det inte.

– Tyvärr kan jag inte göra mer än de pengarna som finns i budgeten för Lessebo kommun har ett svårt läge ekonomiskt, säger han.

Hoppas på en lugnare miljö
Men elevrådet hoppas nu i alla fall att den eller de vuxna som ska jobba på fritidsgården kommer att bidra till en lugnare miljö.

– Alla har rätt att känna sig trygga i skolan, säger Emma Fransson.

– Jag hoppas att det blir lugnare på skolan så att alla vågar komma, avslutar Frida Heideman.

Anna Johansson
anna.johansson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".