Foto: Jens Pehrson / SR
Åseda

Kalmarpolisen vill sätta Åsedastationen i arbete

Polisstationen i Åseda för en tynande tillvaro. I nuläget har den bara öppet två timmar varje torsdag. Men om Kalmarpolisen får som de vill kommer Åsedastationen få en ny roll.

Kalmarpolisen tittar över sitt lokalbehov. Man måste spara och pengarna vill man hellre lägga på personal än på polisstationer. Och det är här Åseda blir intressant.

För när det mer vardagliga polisarbetet med utredningar och analyser inte är så beroende på var poliserna sitter, är det desto viktigare för den akuta verksamheten. Till exempel när någon ringer och larmar om en pågående misshandel eller ett inbrott.

Kalmarpolisen vill ha en polis på plats inom 15-20 minuter, oavsett var i länet larmet går. För att klara det har man i sitt förslag delat upp Kalmar län i sex olika delar med en polisstation i centrum på varje del. Ett av centrumen hamnar i Åseda i Kronobergs län.

Kalmarpolisens tanke är alltså att poliser stationerade i Åseda ska kunna rycka ut både i Kronobergs och i Kalmar län.

Samma tanke finns i sydvästra Kalmar, där poliser från Emmaboda skulle kunna vara behjälpliga vid larm i till exempel Lessebo.

Men det kan dröja innan Kalmarpolisens förslag blir verklighet, om det ens blir det.

Tillförordnade länspolismästaren i Kalmar län, Lars-Göran Carlsson säger till Sveriges Radio Kronoberg att man inte har diskuterat det här förslaget med kollegorna i Kronoberg utan att det är ett underlag för diskussion.

Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".