Växjö

Växjö Prefabmontage riskerar åtal

Ansvariga på Växjö prefabmontage riskerar åtal för arbetsmiljöbrott. Det sedan bristerna i arbetsmiljön på företaget har granskats av Arbetsmiljöverket och som nu gjort en anmälan till åklagare.

Det var i augusti i år som en allvarlig arbetsolycka inträffade på en byggarbetsplats i Uppsala. I samband med montering av beslag på tunga betongelement rasade ett av elementen på flera andra element. Det fick till följd att sex betongelement, som vardera vägde runt 1 200 kilo, föll över en anställd som fick mycket allvarliga skador.

Arbetsmiljöverket som har granskat ärendet konstaterar att den skadades arbetsgivare, Växjö prefabmontage, brustit i att riskbedöma arbetet. Dessutom saknades en skriftlig instruktion för hur arbetet skulle utföras på ett säkert sätt samt att väggelementen inte var stabiliserade på rätt sätt.

Arbetsmiljöverket har därför gjort en anmälan till åklagare. Den skadade mannen befinner sig fortfarande på sjukhus. Om han kommer bli helt återställd är ännu oklart, uppger man från företaget.

Håkan Erlandsson
hakan.erlandsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".