Roland Kroon på Länsstyrelsen.
Kronoberg

Fler rivna får kan ge skyddsjakt på vargen

Om de tre får som vargen dödat i Vare utanför Eneryda följs av fler rivningar kan det bli fråga om skyddsjakt på vargen. Det är Naturvårdsverket som tar ett sådant beslut. Men enligt Roland Kroon, rovdjursansvarig på länsstyrelsen, är inte tre dödade får tillräckligt för jakt på vargen.

Tidigare artikel:

– En sådan här rivning räcker inte för skyddsjakt. Men man ska ha klart för sig att historien med de många rivna fåren i Blekinge finns kvar. Skulle vargen stanna på en plats och fortsätta att riva många får i omgivningarna, kan det efter en ansökan mycket väl bli skyddsjakt, säger Roland Kroon.

Från LRF Sydost säger också den jaktansvarige Lars-Ove Johansson att man att lämna in en ny ansökan om skyddsjakt om vargen fortsätter att riva får i samma område.

– Men en sådan jakt på en varg som vandrar över stora områden kan bli mycket besvärlig, säger Roland Kroon.

– Och vi ska komma ihåg att under en och en halv månad i Skåne har vargen bara rivit ett enda får. Så där har vargen i levt på annat.

Och vargen kommer sannolikt att fortsätta att röra sig över stora områden.

– Han kommer att fortsätta att leta efter artfränder och förr eller senare kommer han att vända nosen norrut. Som det ser ut nu så hittar han inga vänner här nere, säger Roland Kroon.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".