Linda Kazmierczak, beredskapsdirektör Länsstyrelsen Kronoberg. Foto: Anna Johansson/SR
Kronoberg

Kartläggning av nyckelpersoner tandlös

När det stod klart att svininfluensan skulle drabba Sverige bestämdes att vissa personer som har samhällsviktiga funktioner skulle få virushämmande läkemedel i väntan på vaccinet. Nu har det kommit nya besked som innebär att den kartläggning som Länsstyrelsen Kronoberg har gjort över nyckelpersoner i nuläget är helt tandlös.

Det är myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som tidigare har bestämt att vissa nyckelpersoner i samhället, t ex brandmän, vårdpersonal, busschaufförer och journalister skulle kunna få virushämmande läkemedel, eller antiviraler som det egentligen heter. Ett av dem är tamiflu.

Därför fick Länsstyrelsen Kronoberg i uppdrag att kartlägga hur många nyckelpersoner som finns i länet. Men nu har MSB och Socialstyrelsen plötsligt ändrat sig. Av nyckelpersonerna ska bara vårdpersonal kunna få läkemedel. Linda Kazmierczak är beredskapsdirektör på länsstyrelsen och har i flera månader jobbat med en kartläggning som i nuläget inte kommer att användas.

– Vi har jobbat intensivt med det här varje vecka. Arbetet började i maj, säger Linda Kazmierczak.

Linda Kazmierczak tycker visserligen att det är bra att det bara är vårdpersonal som nu prioriteras eftersom läkemedlen inte räcker till fler, men det visste Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Socialstyrelsen om från början, säger hon, och därför borde länsstyrelsen aldrig fått uppdraget att kartlägga alla nyckelpersoner.

– Jag är tveksam till att uppdraget från Socialstyrelsen och MSB kom just då eftersom det ändå inte finns så mycket antiviraler att fördela, säger beredskapsdirektör Linda Kazmierczak.

Anna Johansson
anna.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".