Uppstädning efter stormen Gudrun. Foto: Ola Andersson / Scanpix
Kronoberg

Skogsägare protesterar mot rapport

– Stormen Gudrun var en katastrof för hela samhället och inte bara för oss skogsägare, säger skogsägaren Hans Danielsson från Skäckarp. Han har reagerat starkt på den regeringsrapport som menar att det var fel att ge ekonomiskt bidrag till tsunamidrabbade reseföretag och skogsägare i samband med Gudrun.

Tidigare artikel:

– Det var tvärtom helt rätt. I den stora katastrof som det var så ansåg samhället att man måste stimulera de drabbade så att inte alltig stannar upp, säger Hans Danielsson. Jag har återplanerat i princip all min skog och det hade definitivt inte varit gjort om inte jag hade fått den här stimulansgrejen på tre-fyra år.

Men du hade ju själv kunnat ha försäkrat din skog…
Ja, men det var ju så dags när stormen väl kommit.

Totalt fick Hans Danielsson och alla skogsägare som fick sin skog fälld av stormen Gudrun tre miljarder i stöd av staten. Men staten gjorde fel anser den expertgrupp som på uppdrag av Finansdepartementet skrivit en rapport.

Men Danielsson håller inte med. Han anser att samhället tjänade på att hjälpa skogsägarna. Bland annat berättar han att om de stormdrabbade inte fått ekonomiskt stöd hade en stor del av de stormfällda träden legat kvar i skogen och ruttnat. Nu fick samhället och industrin råvaran. Många skogsägare hade inte heller orkat plantera ny skog utan statens stöd, menar han.

– Ja, varför skulle de fortsätta när allt var raserat och förstört redan och som de jobbat med i ett helt liv? Jag som till exempel var relativt nära pensionen hade ju ingen anledning att bygga upp allt igen när hela min livsuppgift redan förstördes på några timmar

– Ska man ta bort något sådant här stöd ska det göras i förhand så att samhället hinner med att rätta sig efter det och vara beredda på att ta hand om sig själva. Man kan inte bara smyga på det på det här viset, säger Hans Danielsson.

Har du försäkrat din skog nu?
– Ja, det har jag. Det gjorde jag direkt efter Gudrun, men det var ju så dags då.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".