1 av 2
Som tränare och styrelseledamot i Dackegymnasterna jobbar Anna Glemne med att försöka korta köerna. Foto: Anna Johansson/SR
2 av 2
Många tvingas stå i kö i två år för att få träna gymnastik. Foto: Anna Johansson/SR
Barnidrott

Långa köer till idrottsföreningar

Just nu är det hårt tryck på många av länets idrottsföreningar. Och lokalbrist gör att en del klubbar har långa köer. Dackegymnasterna i Växjö har över 400 barn i kö, berättar gymnastiktränaren Anna Glemne.

– Vi har kö till de flesta åldersgrupper och det kan i vissa fall ta upp till två år innan man kommer in och det är ju inte bra, säger Anna Glemne från Dackegymnasterna.

I Teleborgshallens B-sal övar ett tiotal tjejer in sin nya tävlingsdans och bakom dem håller några killar på att träna volter. Dackegymnasterna har drygt 400 aktiva medlemmar och lika många står i kö.

Köer till simning
Fler föreningar har samma problem. Växjö simsällskap har 550 barn i kö och Alvesta simsällskap har en kö på 200 barn, berättar Jennie Achek som är simskoleansvarig i föreningen.

– Dels har det med ledarbrist att göra och dels har det med plats och tid i simhallen att göra där vi inte får fler tider än idag. Allmänhetens bad och motionärerna går före, säger Jennie Achek

Träningstiderna räcker inte

Till skillnad från Alvesta simsällskap har Dackegymnasterna just nu gott om ledare men trots att barnen och ungdomarna tränar i ett tiotal olika gympasalar i kommunen, räcker inte träningstiderna som Växjö kommun fördelar, och det får stora konsekvenser för föreningen.

– Det är inte alls bra för då får vi inte in dem i verksamheten som vi vill. De som tröttnar på att stå i kö kanske hade älskat gymnastik men nu tappar vi dem till andra idrotter, säger Anna Glemne.

Anna Johansson
anna.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".