Ordförande i Polisstyrelsen Charlotte Branting. Foto: Roger Bergvik / SR
Kalmar/Kronoberg

Fler poliser ute på fältet

Att stärka polisnärvaron är målet för en utredning om fördjupat samarbete mellan Kronobergs och Kalmar läns polismyndigheter.

Charlotte Branting är folkpartistisk ordförande i polisstyrelsen här i länet. Och hon pekar bland annat på möjligheterna till samverkan i toppen av de båda organisationerna.

– Vi tror att det går att göra viss samverkan när det gäller ledningsfunktionerna. Det är till exempel på gång med en ny länspolismästare i Kalmar. Då kan det eventuellt bli en sammanslagning där, men det är viktigt att båda parter är överens då, säger Charlotte Branting. Det är möjligt med en gemensam chef för två polismyndigheter, så är det för Gotland och Stockholm.

Hon betonar att det är inte är några besparingsskäl bakom utredningen, inte heller tänker man sig någon sammanslagning av de båda myndigheterna.

Sedan tidigare finns samverkan med grannlänen. Men just från Kalmar län har man uttryckt önskemål om att gå längre, något som också kronobergarna uttryckt intresse av.

– Vi har ju haft vissa problem att täcka den östra länsdelen. Med mer samverkan borde det kunna bli bättre.

Nu har de flera gånger om talats om att få ut fler poliser på fältet, men Charlotte Branting anser det finns fler möjligheter till det nu.

– Särskilt som vi både i Kronobergs och Kalmar län nu får fler poliser i och med att målet om 20 000 poliser i landet blir uppfyllt, säger Charlotte Branting.

Utredningen om ett fördjupat samarbete mellan Kalmar och Kronobergs län som görs vid Rikspolisstyrelsen blir klar i mitten av december.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".