Vaccinationsspruta. Foto: Anna Johansson / SR
Kronoberg

Vaccinerade får biverkningar

Vårdanställda i Jönköpings län som blivit vaccinerade mot svininfluensan har blivit sjuka av vaccinet. De har bland annat fått feber, yrsel eller rejält ont i armen. Och i Kronoberg räknar man också med att biverkningarna nu ska börja visa sig.

– Det är klart att man inte vill råka ut för att bli sjuk. Man tar ju spruta för att inte bli sjuk, säger Vera Nilsson från Växjö.

Enligt smittskyddsläkaren i Kronoberg, Arne Runehagen, har man räknat med en del biverkningar och också informerat om det. Men hur mycket det skulle bli har man inte vetat.

I Jönköpings län är det alltså vårdanställda som blivit rejält sjuka med feber och frossa efter att ha fått sprutan. Men i Kronoberg har det än så länge mest rapporterats om svullna och kraftigt ömmande armar just där sprutan har getts.

Influensavaccin innehåller delar av själva viruset. Kroppen ska reagera och börja bygga upp ett eget försvar. Men i just svininfluensavaccinet är mängden virus mycket mindre än normalt säger Arne Runehagen.

– Man har alltså betydligt mindre virus i detta. Tanken är att man ska kunna producera mycket mer doser på kort tid men nackdelen är att det ger mycket mer lokala biverkningar.

Kan det påverka viljan att gå och vaccinera sig?
– Jag tror inte det eftersom det inte blir några allvarliga biverkningar.

Men Inger Tammi från Växjö hon är tveksam.

– Ja, jag är skeptisk. Man vet för lite om själva vaccinet. Samtidigt är man orolig för att få det om man inte tar vaccinet. Så det är ett svårt ställningstagande.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".