Alvesta

Stor vilja att arbeta bort skolvåld

Flera skolor i Kronoberg vill ha extra pengar för att kunna dra igång insatser mot hot och våld i skolan. Grönkullaskolan i Alvesta är av de skolor som nu ansökt om pengar hos Skolverket.

– Vi har haft flera incidenter där elever använt sig av grövre våld. Vi har också haft elever som hotat med våld för att visa sin makt. Det här finns i stort sett på alla skolor - mer eller mindre, säger Bernt Friberg, rektor på Grönkullaskolan.

Behovet av att göra något för att försöka få stopp på våld och hot inom skolan tycks vara stort. För när Skolverket nu erbjuder projektpengar för olika insatser är det många ansökningar som kommit in.

I Kronoberg är det förutom Grönkullaskolan i Alvesta också Astradskolan och Sunnerbogymnasiet i Ljungby och flera mindre skolor i Älmhult som skickat in en ansökan. Och i Växjö kommun har alla skolorna gjort en gemensam ansökan.

Men pengarna kommer inte att räcka till alla. Totalt delar Skolverket ut tre miljoner kronor. Bara från Kronoberg har det kommit in ansökningar på över två miljoner.

Om drygt tre veckor blir det klart vilka som får pengar. På Grönkullaskolan i Alvesta vill man i första hand satsa på fler vuxna i skolan säger, säger Bernt Friberg.

– Vi vill förstärka vuxentätheten och tänker använda oss av två 40-procentiga tjänster till det. En del pengar kommer också att gå till föreläsningar, studiebesök och fortbildningsinsatser för både elever, föräldrar och personal.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".