Streetrace har blivit populärt på många håll i länet. Foto: LM Otero/Scanpix
Markaryd

Lagliga streetrace på gång

Olagliga biltävlingar på vanliga gator, så kallade streetrace, förekommer på flera håll i länet. Bland annat i Markaryd där kommunen nu tänker arbeta aktivt för att förhindra det. Men samtidigt är planen att öppna dörren för att arrangera lagliga tävlingar.

– Vi har lyckats få det rätt så stort på bara några månaders tid, säger Jim Ljunggren som är en av dem som arrangerat flera illegala tävlingar i Markaryd.

På internet finns flera filmer från olika olagliga tävlingar i Markaryd. Publiken står nära vägarna där bilarna kör. Det är ofta mörkt och det går fort. Polisen är orolig för människors säkerhet, dels förarnas, dels även publiken och andra bilister som ovetandes kan åka in mitt i en motortävling.

I Markaryd har nu kommunen, polisen och Jim Ljunggren och några andra motorintresserade suttit ner för att diskutera möjligheten till att arrangera tävlingar med tillstånd och ordentlig säkerhet. Och framemot våren tror Jim Ljunggren att den första lagliga tävlingen kan hållas.

– Det är alltid roligare att komma dit och veta att man kan köra hela kvällen utan att det kommer poliser och andra som försöker bryta, säger Ljunggren.

Kommunalrådet positiv
Bengt Germundsson som är kommunalråd i Markaryd ser positivt på planerna om lagliga tävlingar. Men han säger också att man kommer att göra vad man kan för att störa de som tänker fortsätta på olaglig väg.

– Detta är alternativet om man vill göra något positivt ta till vara det intresse som finns. Men då måste det också accepteras och görs inom de ramar som bestämt, säger kommunalrådet Bengt Germundsson.

Polisen kommer ofta
Filmerna från de illegala tävlingarna på internet slutar inte sällan med att polisen dyker upp. Jim Ljunggren säger att en del av de som åker nog gör det just för att det är olagligt.

– Det finns alltid folk som kör just för att det är olagligt och tyvärr är det svårt att komma ifrån det. Men jag tror att det kommer fungera ganska bra när det blir lagligt. Jag hoppas i alla fall det när jag har lagt ned så mycket tid på det. Alla jag har pratat med är i alla fall väldigt positiva till det här, avslutar Jim Ljunggren.

Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".