Kronoberg

Många struntar i försäkring

Det finns fortfarande skogsägare i Kronobergs län som inte har skogen försäkrad. Det kan finnas flera olika skäl till varför vissa har skogen oförsäkrad, säger Lars-Ove Johansson, skogsägare från Lagan i LRF Sydosts styrelse.

– Bland annat är det ju så att en del inte har någon stående skog kvar och då har de kanske resonerat som så att det är inte något läge nu.

– Det var väl inte något försäkringsbolag som räknat med en sådan katastrof som Gudrun och då har man skärpt  kraven för att få ersättning. Sen har det blivit dyrare, det var ju ganska billigt före Gudrun.

Före stormen Gudrun var nära 30 procent av skogen i länet försäkrad. Några år efter Gudrun hade den siffran fördubblats. Även om antalet fortsätter uppåt finns alltså skogsägare som inte försäkrat skogen. Det är ofta många små skogsfastigheter som inte försäkrats och sådana finns det gott om i länet. De flesta medelstora och stora skogsfastigheter är dock försäkrade.

Lars-Ove Johansson, som själv har sin skog försäkrad, tycker det är viktigt.

– Man tar ju en stor risk om man inte är försäkrad, det är en katastrof ändå om det blir en Gudrunstorm och man vet ju inte när det kommer en ny storm eller nåt annat elände.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".