Liten skillnad på friskolor och kommunala skolor

Det skiljer mycket lite mellan kommuner som har och som inte har friskolor. Fler friskolor ger inga stora effekter, varken på betyg eller segregation. Det menar Mikael Lindahl, docent i nationalekonomi vid Uppsala universitet, som forskat kring skolprivatiseringens effekter.

Mikael Lindahl är själv överraskad över forskningsresultaten.

– Det är ju helt klart så, teoretiskt, att när man inför val i skolan, och speciellt som det är i Sverige att man har tillåtit skolor som drivs med vinstintresse, så finns det ju klara incitament att bedriva undervisning på bättre sätt. Om man inte gör det så väljer eleven att gå till någon annan skola. Och jag hade nog väntat mig lite större effekter än vad vi såg.

Mikael Lindahl har forskat kring skolprivatiseringens effekter på bland annat kvaliteten och har kommit fram till att fler friskolor i landets kommuner ger små effekter på betyg och segregation.

Den mest tydliga skillnaden är ändå att fler elever som är andra generationens invandrare och elever med högutbildade föräldrar går på friskolor, men även den skillnaden är liten enligt Mikael Lindahl.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".