Bolmen

Fisken i Bolmen hotad

Tecken på dramatiska förändringar av ekosystemet i sjön Bolmen oroar. Brunare vatten minskar bestånden av gädda och abborre. Och nu minskar också produktionen av plankton som är basen för allt liv i sjön.

 – Jag har aldrig tidigare i någon sjö under sommartid sett så lite djurplankton, säger miljökonsulten Heléne Annasdotter på företaget Regito.

 Produktionen av växt och djurplankton har minskat kraftigt visar Heléne Annadotters analyser av vattenprover från Bolmen, som de senaste åren har fått ett allt mörkare vatten. Ett mörkare vatten minskar fotosyntesen, och med det följer att den biologiska produktionen sjunker och det oroar yrkesfiskarna.

  – Det har skett förskjutningar mellan bestånden. Gäddan och abborren som är beroende av klart vatten för att jaga ikapp sina byten har missgynnats av det allt brunare vattnet. Gösen och braxen har däremot gynnats, säger yrkesfiskaren Nils Ekvall.

 Det finns inga enkla förklaringar på problemen i Bolmen, men att vattnet blivet mörkare beror bland annat på att skogsbruket under femtio och sextiotalen i stor utsträckning dikade och planterade skog på torv och myrmarkerna, menar Heléne Annasdotter.  Barrträden på torvmarkerna påverkar vattenkvalitén negativt. Vi får ett surare och därmed brunare vatten som via dikessystemet rinner ut i bäckar och sjöar. Dessutom är halten av fosfor i vattnet extremt lågt

 Finns det risk för att ekosystemet i sjön kollapsar?

 – Yrkesfiskarnas rapporter tyder på en kollaps. De får små fångster och en del sjöfåglar minskar. Storlommen blir allt sällsyntare. Den är beroende av ett klart sjövatten för att kunna fånga fisk långt under ytan.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".