Nya råd om plötslig spädbarnsdöd

Engelska forskare har visat att risken för plötslig spädbarnsdöd ökar om barnen sover i föräldrarnas sängar. Men på barnavårdscentralen City i Växjö kommer man att fortsätta med de råd som Socialstyrelsen ger ut.

– Man säger att barnet ska sova på rygg. De ska amma om det är möjligt, de ska vara lagom varma och kunna röra sig där de ligger och föräldrarna ska inte röka om det är möjligt, säger Linda Delefelt är barnsjuksköterska

Det är råd som Socialstyrelsen redan ger ut för att förhindra plötslig spädbarnsdöd. Men den nya studien visar att över hälften av barnen som dog i plötslig spädbarnsdöd gjorde det när de sov tillsammans med föräldrar eller syskon. Linda Delefelt menar att det gäller att vara lite försiktig:

– Vad det gäller att de ska vara lagom varma och kunna röra på sig är det viktigt, om de ligger i föräldrarna säng, att föräldrana inte är alltför trötta eller påverkade av alkohol eller mediciner så att det finns risk att man på något sätt rullar över sitt barn eller på något sätt stör, kanske får täcket över huvudet eller så, säger Linda Delefelt.

I övrigt menar hon att man måste ta hänsyn till den individuella familjen:

– För vissa är det väldigt viktigt med amning och anknytning så att man väljer att ha barnet i sin egen säng medan det för andra är viktigt med de här riskerna så att man väljer att ha barnet i barnets egen säng.

Kommer ni att ändra era rekommendationer med anledning av de här nya rören? (fet stil)

– Nej vi kommer att hålla oss till socialstyrelsens information så vi kommer att fortsätta att ge samma information som vi har gett tidigare.

Helena Strömblad
helena.stromblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".