Alla utom Älmhults kommun

Räddningstjänsten som ofta är på plats  före ambulansen kan larmas ut på nya typer av larm, till exempel vid hjärtstillestånd.

Från och med årskiftet kommer alla kommuner i länet att vara med, men inte Älmhult.

– Vi är i grunden positiva,  sen har vi ännu inte tecknat något avtal, säger Elisabeth Peltola kommunlaråd i Älmhult

När räddningstjänsten idag åker ut på olyckor utför de redan i dag en del livräddande och sjukvårdande uppgifter, men sedan ett tag tillbaka finns också möjligheten att räddningstjänsten larmas ut när det handlar om vissa typer av sjukdomstillstånd,  framför allt vid  hjärtstillestånd. Brandmännen utrustas då med en hjärtstartare en så kallad defibrilator och syrgas. Men när det här kan bli verklighet i Älmhult som den sista kommunen i Kronobergs län är oklart. Landstinget säger sig vara berett när som helst. Kommunalrådet Elisabeth Peltola säger att kommunen arbetar med frågan.

Men pratar man med älmhultsbor på stan så finns det ingen tvekan om vad de tycker:

– Om man kan hantera utrustningen och det borde man ju kunna om man är anställd av räddningsverket så ska man självklart ha den här möjligheten, säger Susanne Karlsson.

Att det har dröjt handlar om att Älmhult har tittat på Skåne där region Skåne tar hela kostnaden. I Kronoberg delas kostanden mellan landsting och kommuner. Men Elisabeth Peltola tycker i grunden att det är landstingets ansvar:

– Det får inte bli så att det fastnar på en diskussion om kronor och ören när det handlar om den här typen av verksamhet. Men i Skåne har man gjort den bedömningen att det är ett landstingsansvar, säger Elisabeth Peltola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".