Martha Olsson och Lars Norberg, årets stipendiater och båda läkare onkologkliniken. Foto: Sandra Skeppar/SR
Kronoberg

Pengar till cancerforskning

De närmaste åren satsas det extra på forskning kring folksjukdomarna lungcancer och prostatacancer i länet. Det efter att Cancerstiftelsen Kronoberg delade ut sitt forskarstipendium på 100 000 kronor. I år delas priset mellan de båda läkarna Lars Norberg och Martha Olsson, båda verksamma på onkologkliniken i Växjö.

Martha Olsson kommer för sina 50 000 kronor att utvärdera den så kallade guldstiftstekniken som används vid strålbehandling av prostatacancer. 2004 blev Växjö bland de första i landet att använda just guldstift vid strålbehandling. Fram till 2007 har 150 personer i länet fått tre små stift insatta i prostatan, något som gör att man kan strålbehandla med en mycket högre precision och därmed också med en högre dos.

- Jag hoppas kunna se hur den här tekniken fungerar i praktiken och titta närmare på hur man kan göra den ännu bättre och undvika biverkningar, säger stipendiaten Martha Olsson.

Den andra delen av forskningsstipendiet går till forskning kring lungcancer, Lars Norberg heter läkaren som vill förbättra vårdkedjan för de som drabbas i länet.

En ganska ny studie från Lund visar nämligen att dödligheten i lungcancer är högre här jämfört med övriga län inom södra sjukvårdsdistriktet. Samtidigt verkar det vara betydligt färre i Kronobergs län som faktiskt drabbas.

- Jag hoppas kunna finna delförklaringar till om dom här indicierna stämmer överhuvudtaget säger Lars Norberg. Han kommer också titta på om det är något i själva vårdkedjan, exempelvis väntetiderna, som kan ligga bakom den höga dödligheten.

2012 räknar han med att avhandlingen ska vara färdig.

Sandra Skeppar
sandra.skeppar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".