Om de nya reglerna blir verklighet kan det leda till fler olyckor. Foto: bertil Ericson/Scanpix

Bilister ska väja för cyklar

Transportstyrelsen föreslår nu att bilister ska få väjningsplikt vid de speciella cykelövergångar som finns på en del vägar. Idag är det tvärtom, att cyklisterna ska se till att vägen går att korsa på ett säkert sätt.

Leif Gustavsson från Linneryd tycker inte om det nya förslaget.

– Det låter inte rimligt. Det är ju lättare för cyklisten att stanna är för bilen, säger Leif.

Leif Gustavsson tycker att dagens system fungerar bra, men Niclas Nilsson på Transportstyrelsen som har tagit fram det här förslaget som nu skickats till regeringen, menar att både kommuner och privatpersoner hört av sig till myndigheten för att man tycker att regelverket är krångligt och att framkomligheten för cyklister ibland blir dålig när bilisterna inte stannar.

Men att bara ändra en regel så att cyklisterna istället får företräde kan också leda till olyckor säger Niclas Nilsson.

– Det är klart att det finns en risk att det kan ske fler olyckor men därför ska vi utforma övergångarna så att det inte går att passera i över 30 kilometer i timmen.

Speciella skyltar som informaerar bilisterna om att de närmar sig en cykelöverfart kommer också att tas fram och sättas upp om förslaget blir verklighet.

Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".