Nu ska homosexuella par kunna gifta sig i domkyrkan i Växjö. Foto: Lennart Nilsson/SR

Kyrkan ska viga homosexuella

Uppdaterad kl 14.54

Homosexuella par ska kunna vigas i kyrkan. Det beslutade Svenska kyrkans högsta beslutande organ, kyrkomötet, idag. Bland länets präster är reaktionerna blandade.

– Det här kommer att innebära svårigheter för många. Även om det inte ska vara något tvång så har vi sett löften tidigare om att man inte ska behöva göra olika saker men som inte hålls, säger Tomas Gustavsson som är präst i Lagan.

Prästen Tomas Gustavsson är inte ensam motståndare när det gäller homovigslar.

I en enkätundersökning som Sveriges Television lät genomföra bland landets präster i början av året visade det sig nämligen att just Växjö stift var det stift där flest präster, över 40 procent, inte ville viga homosexuella par.

Men Ulla Carlsson från Hovmantorp, som nu är pensionerad präst var idag glad, även om hon inser att det finns delade åsikter i frågan.

– Ute i församlingarna finns det naturligtvis både för och emot men det är viktigt att vi tänker på att det är människor vi talar om. Och jag känner mig glad å många människors vägnar, säger Ulla Carlsson.

Hälften av Svenska kyrkans biskopar, 7 av 14, kritiserar det sätt som beslutet förberetts på och säger i ett uttalande att kyrkomötets beslut om samkönade äktenskap inte är tillräckligt förankrat och inte grundats på ett riktigt sätt i kyrkans tro. Bland dem finns biskopen i Växjö stift, Sven Thidevall.

Beslutet gäller från och med den 1 november.

Sandra Skeppar
sandra.skeppar@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".