Busschauffören Ingemar Björklund vill gärna slippa kontanterna. Foto: Sandra Skeppar/SR
Växjö/Markaryd

Vill ha bort kontanter på bussen

Efter nattens rån mot en busschaufför i Teleborg i Växjö så höjs nu rösterna mot att resenärerna fortfarande kan betala sina resor med kontanter på länstrafikens bussar. Kontanthanteringen måste bort för att öka chaufförernas säkerhet. Det säger busschauffören Ingemar Björklund från Markaryd.

Tidigare artikel:

Nattens rån kom inte som någon chock för Ingemar Björklund som tycker att det är konstigt att det inte inträffat tidigare.

– Kontanthanteringen skulle egentligen försvinna helt, säger han och frågan har diskuterats bland Länstrafikens chaufförer de senaste fem åren.

– Man märker ju att det händer allt mer. De utsätts ju för rån och hot och allt möjligt, säger han.

Men även om busschufförerna själva länge velat slippa kontanthanteringen så tror inte Ingemar Björklund att det kommer bli verklighet än på många år. Det trots att resenärerna själva inte verkar tycka att möjligheten att betala kontant är speciellt viktig.

Kristian Ajar är en av de resenärer som ofta betalar sina resor kontant, men egentligen tycker han att kontanterna på bussarna borde försvinna helt.

– Jag tycker att det är bättre att betala med kort. Man måste ju tänka på andra människors säkerhet också, säger han.

Med anledning av nattens rån kommer nu Länstrafiken och Veolia, tillsammans med facket att diskutera kontanthanteringen på ett möte som hålls i eftermiddag.

Sandra Skeppar
sandra.skeppar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".