Växjö

Länstrafiken hade redan planer på att minska kontanterna

Resten av den här veckan är det gratis för alla att åka med stadsbussarna i Växjö efter klockan 15. Men att Kommunals agerande skulle påskynda Länstrafikens pågående arbete med att minska hanteringen av kontanter på bussarna, tillbakavisar trafikdirektören Thomas Nilsson.

Tidigare artiklar:

– Vi hade tidsplanen klar sedan långt tillbaka. Så det är synnerligen tråkigt att det här inträffade innan vi hunnit sjösätta planen, säger Thomas Nilsson.

Betala på nätet
I början av december kommer Länstrafiken introducera en ny tjänst på nätet där man själv kan planera sina resor och sköta, ladda och spärra sitt busskort. Gör man sina betalningar via sin egen sida så kommer man att få tio procents rabatt.

Det tillsammans med att du som resenär från och med december kan betala med kort om du vill köpa ditt busskort på någon av Länstrafikens bussar. Det tror Thomas Nilsson kommer att minska kontanthanteringen markant.

Gratis efter kl 15
Kommunals markering efter rånet, som innebär att alla nu åker gratis på stadsbussarna efter klockan 15 på eftermiddagarna den här veckan ut, blir en kostsam historia för Länstrafiken. Men Thomas Nilsson har ändå förståelse för Kommunals agerande.

– Jag har ju all respekt för den reaktion som följer på det här rånet. Oroskänslan som uppstår hos förarkåren om att man hela tiden är utsatt för en risk för att bli överfallen.

Sandra Skeppar
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".