Det anmälda uttalandet kom under fullmäktigemötet i tisdags. Arkivfoto: Karin Ernstsson/SR
Växjö

Sverigedemokrat anmäls för hets mot folkgrupp

Uppdaterad klockan 15:00

Det hettade till ordentligt i fullmäktigesalen i Växjö i tisdags då Sverigedemokraternas företrädare Samuel Älgemalm menade att islam skulle vara det största hotet mot samhället, ett uttalande som nu JK anmälts. Tumultet fick även ordföranden Nils Posse att ilskna till, fast inte mot uttalandet utan mot ledamöternas reaktion.


(Klicka på punkt 19)

Det var vid tisdagens fullmäktigemöte och interpelationsdebatten kring nyanlända flyktingars möjligheter att få fadder- och vänfamiljer i Växjö kommun som det hettade till ordentligt. Sverigedemokraten Samuel Älgemalm menade att anledningen till ingen i kommunen ännu velat ställa upp beror på att befolkningen är rädda för islam. Han talade vidare om att islam skulle vara det största hotet mot samhället och att religionen borde förbjudas. Uttalande fick flera fullmäktigeledamöter att öppet reagera och det i sin tur fick ordföranden och moderaten Nils Posse att slå klubban i bordet, inte mot uttalandet utan mot ledamöternas reaktion. Ett agerande som han står för även idag.

- Om det finns anledning att reagera för någons beteende så är det jag som ska gör det, inte fullmäktigeledamöterna med den typen av reaktion, säger han.

Får man tycka vad som helst i fullmäktigesalen i Växjö?
- Vi har vår yttrandefrihet, vi har vår demokrati och där sträcker jag mig väldigt långt, säger Nils Posse som samtidigt välkomnar Justitiekanslerns utredning om uttalandet ska klassas som hets mot folkgrupp eller inte.

Det var socialdemokraten Gunnar Storbjörk som anmälde Sverigedemokraten Samuel Älgemalm för hets mot folkgrupp. Han anser att Älgemalm under alldeles för lång tid har kunnat uttrycka sig negativt mot muslimer i Växjös fullmäktigesal och vill nu få det hela rättsligt prövat.

- För min del var det droppen. Jag hoppas få slut på att man använder fullmäktige till att bedriva hets mot muslimer, det är inte rimligt att man tillåts göra det i Växjö fullmäktige, säger han.

Sandra Skeppar
sandra.skeppar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".