Polisen vill inte ge jägarna intyg på trafikskadade älgar. Foto: Lennart Nygren/Scanpix

Inga polisintyg på trafikskadade älgar

Under älgjaktstider får polisen många telefonsamtal från älgjägare. Det handlar om att jägarna skjutit älgar som på olika sätt visat sig vara skadade sen tidigare, till exempel i trafiken. Då vill jägarna ha intyg på detta för att slippa räkna med den älgen i den tilldelade kvoten.

Enligt Robert Loeffel, informationsansvarig vid Kronobergspolisen, förekommer det här ofta.

– Det är mycket vanligt. Vi har en eller flera kontakter dagligen nu under älgjaktstider om att man har skjutit älgar som visat sig vara skadade och som man vill ha nedklassade, säger Robert Loeffel.

Om den skjutna älgen till minst 50 procent klassas som ej tjänlig behöver den alltså inte räknas med i den tilldelade kvoten. Då behöver jaktlaget heller inte betala fällavgift. Det gäller då områden utanför de så kallade älgskötselområdena där jägarna helt själva står för det som rör älgjakten.

Reglerna för hur ett intyg på en skadad älg ska göras är tydliga enligt Robert Loeffel.

– Det här ska göras av veterinär, om det alltså inte är i ett älgskötselområde. Veterinären ska intyga att att älgen är otjänlig. Om en veterinär inte kan göra det här så finns det möjlighet för polisen att göra det.

– Men det är mycket, mycket sällsynt här i Kronobergs län. Vi anser oss inte ha de polisiära resurserna att åka ut och titta på skjutna älgar. Vi har heller inte den kompetensen. Vi är inte utbildade i djurens anatomi, vi har mycket ung personal och i vissa fall har man kanske inte ens sett en levande älg, säger Robert Loeffel.

– Varje polisdistrikt gör sina prioriteringar, och uppenbarligen har Jönköpings polisdistrikt en annan syn när man åker ut för att göra såna här intyg, men vi anser oss inte ha de resurserna, säger Robert Loeffel.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".