Det läcker fem gånger mer nickel från den nedlagda industrin i Dörarp än från alla industrier i länet totalt. Foto: Lena Pettersson/SR
Dörarp

Dörarpsmetaller i grundvattnet

Gamla, nedlagda industrier har på många håll lämnat spår efter sig i form av stora mändger gift i marken. Ett av de värsta exemplen i länet finns i Dörarp, norr om Ljungby. Det är 22 år sedan industrin lades ner. Men varje år läcker det ut uppemot tio gånger mer gifter från området än vad befintlig industri i länet har tillstånd till att släppa ut.

– Det har varit på tal länge med åtgärder. Det skulle kännas tryggare att veta att det inte är något gift som läcker ut, säger Sven Danielsson som är granne till fastigheten.

700 kilo koppar, 800 kilo krom och nickel och 1 100 kilo zink ligger i marken. I Färsjön som gränsar till området ligger nio ton metaller. Och varje år läcker giftiga metaller ut.

Metaller läcker ut i grundvattnet
Från sjön läcker exempelvis cirka 50 kilo zink ut varje år. Man kan jämföra det med befintlig industri i länet som har tillstånd att släppa ut högst sju kilo zink per år totalt i länet.

– Vi vet att det finns metaller i marken som har läckt ner till grundvattnet och som transporteras vidare, säger Alf Carlsson, som är miljöchef i Ljungby.

Ingen sanering på 22 år
Industrin lade ner 1987 men någon sanering har på 22 år inte blivit verklighet, trots att länsstyrelen räknar området till ett av de värst förorenade i länet, och trots att Naturvårdsverket står för större delen av kostnaden, som räknas till omkring 35 miljoner kronor.

Tidigare i höstas var en lösning klar men föll på att Ljungby kommun sa nej till att köpa det bolag som nu ligger på tomten för att i nästa steg kunna riva den gamla fastigheten. Man tyckte att priset, tre miljoner, var för högt.

Och nu får man börja om igen och planera för en sanering med fastigheten kvar.

Kan det dröja 22 år till?

– Absolut inte. Vi måste agera mycket snabbare, svarar miljöchef Alf Carlsson.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".