Södras certifieringsexpert Klara Helstad. Foto: Tomas Lindberg/SR

Södra satsar på lövskog

Tusentals Södramedlemmar har de senaste månaderna lovat att satsa mer på lövträd i skogen. Södra har nämligen slutit fred med det framgångsrika miljömärket och certifieringssytemet FSC, som kräver en större satsning på löv.

– Vi äger ju ganska mycket lövskog redan så det finns goda möjligheter att klara de här kraven, säger Klara Helstad som är certifieringsexpert på Södra skogsägarna.

Under de senaste tio åren har det varit starka motsättningar mellan våra två svenska skogscertifieringssystem; småskogsägarnas och Södras certifieringssytem Pefc och skogsbolagens FSC.

Grävde ner stridsyxan
Men i vintras grävde Södra ner stridsyxan och rekommenderar nu sina medlemmar att dubbelcertifiera sina skogfastigheter och det innebär bland annat att det nu kommer att bli mer lövskog på Södramedlemammarnas fastigheter. Medlemmarna i Skåne som certifierar sig enligt FSC förbinder dessutom att sig på sikt att inte ha mer än femtio procent gran i sina skogar.

Många höjde på ögonbrynen när Södra något oväntat i våras uppmanade sina 50 000 medlemmar att acceptera FSC som sedan mitten av 1990-talet har varit Naturskyddsföreningen och skogsbolagens gemensamma miljömärke.

Dubbelt certifierade
På några månader har Södramedlemmarna nu tecknat 6 500 avtal med FSC och 680 000 hektar skogsmark är nu dubbelcertifierade enligt båda systemen.

Men trots den här utvecklingen tror inte Klara Helstad att Pefc och FSC slås ihop till ett gemensamt certifieringssystem.

– Det är nog också bra för utvecklingen att det är två olika system, säger hon.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".