1 av 4
Öster jublar över segern och avancemanget till Superettan.
2 av 4
Publiken rusar in på planen för att fira.
3 av 4
Jubel efter att Öster gått upp i Superettan.
4 av 4
Publiken i Limhamn.
FOTBOLL

Öster tillbaka i Superettan

Trots att Öster bara spelade 1-1 borta mot Limhamn/Bunkeflo är Växjölaget klart för Superettan 2010. Kristianstad bortaslog Skövde med 2-0 och därför vann Öster division 1 södra, på bättre målskillnad. Stor hjälte blev Niklas Moberg som nickade in 1-1 med 20 minuter kvar.

– Helt underbart. Det bästa i min karriär, säger Niklas Moberg till SR Kronoberg direkt efter matchen bland jublande spelare och supporters.

Det var ett taggat Öster som kom till spel. Niklas Moberg träffade ribban redan efter några minuter.

1-0 som en chock
Därför kom 1-0 till Limhamn/Bunkeflo som en chock. Östers målvakt Robin Malmkvist hamnade på mellanhand och kunde se bollen segla förbi sig redan efter nio minuter.

Växjölagets spel kom av sig fullständigt och de farligaste chanserna hade faktiskt Limhamn/Bunkeflo fram till en 2-0-ledning.

Men bytet av Månz Karlsson i paus (Fredrik Bild in) gjorde att Öster hittade stabilitet. Och då kom också det offensiva spelet att bli bättre.

Samtidigt kom rapporter om att Kristianstad gjort 2-0 på Skövde, vilket tände österspelarna än mer. En kvittering innebar ju avancemang till Superettan.

Moberg nickade in 1-1
Och med 20 minuter kvar kom det förlösande 1-1-målet. Patrik Bojents hörna träffade Niklas Mobergs huvud och kvitteringen var ett faktum.

– Allt som kommer ur en just i den situationen är ju omöjligt att beskriva, jublar Moberg till SR Kronoberg.

Under slutskedet av matchen var det egentligen aldrig nära att Limhamn/Bunkeflo skulle göra 2-1. Och när slutsignalen ljöd över Limhamns IP utbröt det stora jublet.

Gud hjälpte enligt Tadaris
– Tomas Petry sa att han hade pratat med Gud och då visste jag att vi skulle klara det, berättade en sprudlande Danny Tadaris för SR Kronoberg.

– Det var Östers år helt enkelt, avslutade Fredrik Bild med guldhatten på.

Skövde, med en poäng på de tre avslutande matcherna, tog kvalplatsen.

"Viktigt för fotbollen"
I jublet efter matchen hittade SR Kronoberg den sportsligt ansvarige i styrelsen, Fredrik Gustavsson.

– Det här är viktigare än vad grabbarna förstår. Växjö ska ha ett lag i Superettan, säger Fredrik Gustavsson med tårar i ögonen.

Marcus Sjöholm
marcus.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".