Bredband krävs för att landsbygden ska leva vidare menar länsstyrelsen. Foto: Anders Wiklund / Scanpix
Kronoberg

Bredband viktigt för landsbygden

Fortfarande saknas möjlighet till bredbandsuppkoppling på stora delar av landsbygden i Kronoberg. Därför gör nu länsstyrelsen ikväll en stor sammandragning med alla intressenter för att få fart på utvecklingen.

För utan bredband riskerar vissa landsbygdsområden att få det svårt i framtiden, menar Per Håkansson på länsstyrelsen.

– Man kommer på efterkälken när det gäller att få människor att flytta det landsbygdsområde där bredband saknas. Det blir även svårare för nya företag att etablera sig. Orsaken till att det saknas bredband här och var är att det är dyrt på landsbygden, på grund av långa avstånd och att det är glesbefolkat, säger Per Håkansson.

Stora delar av Kronbergs län kan idag nås med mobilt bredband. Men kvalitén är på många håll långt ifrån den bästa. För många företag som är verksamma på landsbygden är det mobila bredbandet inte tillräckligt. På mindre orter och i flera byar har ekonomiska föreningar bildats som bekostat nedgrävda fiberkablar. Men det har ofta varit en relativt dyr historia för den enskilde medlemmen.

Men att ändra det här är inte enbart länsstyrelsens sak.
– Vi kan bidra med en mindre del i form av bland annat ekonomiska bidrag, säger Per Håkansson. 

Det är bland annat olika landsbygdsorganisationer, kommuner och bredbandsaktörer som länsstyrelsen nu hoppas ska samlas kring en gemensam strategi för framtiden.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".