Bacon och annan fet man i kombination med grönsker och frukt är den bästa kosten enligt forskaren Sara Holmberg. Foto: Jurek Holzer / Scanpix
Växjö

Fett minskar risken för hjärtinfarkt

Fett i maten kan minska risken för hjärtinfarkt. I alla fall om man kompletterar fettet med frukt och grönsaker. Det visar forskning som Rottneläkaren Sara Holmberg gjort.

Tidigare artikel:

Och även om man struntar i grönsakerna och bara äter en fettrik kost så ökar inte risken för hjärtinfarkt, trots rekommendationer från bland annat livsmedelsverket om en fettsnål kost.

– Det är den officiella och allmänna rekommendationen som vi har att förhålla oss till. Men det kommer mer och mer forskning som ifrågasätter. Och våra studier stöder ju inte de tidigare rekommendationerna att fett i kosten skulle öka risken för hjärtinfarkt, det är snarare tvärt om, säger Sara Holmberg.

Hon har under tolv år följt över 1 700 män som bor eller arbetar på landsbygden. Det är när man har studerat deras matvanor som man ser att ett högt fettintag inte alls ökar risken för hjärtinfarkter. 

De män som kombinerar ett högt eller måttligt intag av mättade mejerifetter med frukt och grönt lider en mindre risk att drabbas av hjärtinfarkt än de som äter mer fettsnålt.

Och Sara Holmberg är inte helt överraskad över resultatet.
– Det finns mycket forskning som visar att fett i maten inte ökar risken för hjärtinfarkter. Och det är bra att det kommer fler och fler studier som visar det, säger hon.

Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".