PRO dansar i protest. Foto: Lena Gustavsson / SR
Växjö

Pensionärer protesterade med dans

Dansade pensionärer på Speakers corner i Växjö idag protesterade mot regeringens jobbskatteavdrag. Enligt PRO gör det att pensionärerna betalar mer i skatt än de som jobbar och får lön.

– Våra pensioner är ju en uppskjuten lön. Det vill säga att vid varje löneförhandling som vi har haft sedan 60-talet har en viss del gått till pensioner, säger Olle Lindström i PRO. Därför anser vi att det är löner som vi har avstått som vi nu får ta ut och att vi då inte ska behöva betala mer skatt på vår pension än vad man behöver göra när man förvärvsarbete.

Men varför blir det orättvist?
– Vi vill ju ha lika mycket i våra pensionskuvert som de som arbetar får i sina. Om alla visste om hur det här ser ut skulle reaktionerna bli många fler, säger Olle Lindström. Men tyvärr är det väldigt dåligt känt att vi pensionärer betalar mer i skatt för samma inkomst.

Olle Lindström tar ett exempel där en pensionär får 14 000 kronor i månaden innan skatt och en som arbetar får det samma. När alla skatt är betald får pensionären 700 kronor mindre kvar i plånboken. Det blir 8 500 kronor mindre på ett år.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".