Åklagare ifrågasätter Växjöhäktets vara eller icke vara. Foto: Rolf Höjer / Scanpix
Växjö

Diskussion om häkte ifrågasätts

Uppgifterna igår om att häktet i Växjö hotas av nedläggning är något som ogillas av både åklagare och försvarsadvokater här i länet. Enligt ett förslag ska det istället byggas ett nytt storhäkte i Kalmar.

Tidigare artikel:

– Jag tycker det är helt fel resonerat. Hur man än gör är det en nackdel för den som inte har ett häkte. Det är en nackdel för advokaterna, poliserna och åklagarna eftersom det blir ett väldigt resande. Kalmar ligger lite vid sidan av medan Växjö har en mer central position rent geografiskt, säger Christer Johansson, chefsåklagare på åklagarkammaren i Växjö.

När jag får tag på Christer Johansson sitter han i en bil på väg till Jönköping för en förhandling i hovrätten, ett par timmars resa i bil. Och om häktet i Växjö skulle få lägga ner för att kriminalvården i stället satsar på ett storhäkte i Kalmar, så skulle restiden för åklagare, poliser och försvarsadvokater öka.

Häktets placering diskuteras
Det var igår som facket informerades av kriminalvården om de olika tankar som finns om framtidens häkten och att Växjöhäktet kan vara hotat. Regionchefen för kriminalvården mitt, dit både Växjö och Kalmar tillhör, betonade dock att det bara var en diskussion. Ett slutgiltigt förslag över var framtidens häkten och anstalter ska ligga, kommer att presenteras för kriminalvårdens generaldirektör på tisdag nästa vecka. 

Långa resor
Advokaten Anders Funcke, med verksamhet i Ljungby, får redan idag resa 12 mil fram och tillbaka för att besöka sina klienter på häktet i Växjö. Med ett häkte i Kalmar blir resan istället över 30 mil tur och retur. Till Sveriges Radio Kronoberg säger han att det är tid som han hellre spenderar på annat sätt och onödiga pengar för samhället att betala.

– Det blir dyrare naturligtvis eftersom all tid är pengar. Det kostar ju i någon ände med människor som reser, säger åklagaren Christer Johansson.

Åklagarkammaren kommer nu att följa kriminalvårdens planer noga.
– Jag förutsätter att kriminalvården har ett samrådsmöte med åklagarmyndigheten centralt. Vi är i allra högsta grad berörda av var de förlägger sin verksamhet, säger Johansson.

Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".