Kosta

Satsningen på hotell var olaglig

Uppdaterad kl 08:28

Lessebo kommuns satsning på glashotellet i Kosta var olaglig. Det står nu klart sedan regeringsrätten beslutat att inte ta upp fallet till prövning.

Tidigare har både länsrätten och kammarrätten dömt Lessebo för att de brutit mot lagen. Och eftersom regeringsrätten nu väljer att inte ta upp fallet är det nu den tidigare domen som gäller.

Det olagliga var att kommunen betalade ut 23 miljoner kronor till företaget Kosta köpmanshus, som till hälften ägs av Lessebo och till hälften av New Wave Group.

Enligt domen är detta ett enskilt stöd till en näringsidkare och nu måste kommunfullmäktige upphäva det beslutet. Problemet är bara att pengarna redan betalts ut och att hotellet redan är byggt.

Den socialdemokratiska majoriteten struntade nämligen i den första domen från länsrätten och betalade ut pengarna. Kommunalrådet Monica Widnemark (s) räknade med att man skulle få rätt i högre instans. Något som man nu alltså inte fått.

– Jag tycker det är synd att man inte prövar det. Det är ju många kommuner som skulle ha gjort liknande så jag tycker att man borde titta på det och få något sorts prejudikat för det. Det är ju inte olagligt om vi äger det själva. Det är ju faktiskt viktigt att veta, säger Monica Widnemark.

Men nu gör ni ju inte det...
– Nej, vi gör inte det men vi tycker att det är bra att sprida riskerna - eller vinsterna.

Nu ska kommunfullmäktige besluta att dra tillbaka de 23 miljonerna. Men pengarna är redan utbetalda och hotellet är redan byggt.

– Om vi äger det själva, som jag säger, så är det inget olagligt. Man tror att vi gynnar en enskild näringsidkare, vilket vi inte gör. Vi hyr ut lokaler gemensamt till andra som betalar hyra och som vi då får in pengar för.

Kan det bli aktuellt alltså att Lessebo kommun tar över hela hotellet?
– Jag kan inte se det med det ekonomiska läget som är i kommunerna idag. Vi har alla ett ekonomiskt dåligt läge.

Kommer ni behöva sälja av den delen?
– Det får juristen titta på hur vi ska hantera det här.

Hur kunde ni betala ut pengar när ni inte fick det?
– Vi ansåg ju att det här var en viktigt utveckling för vår kommun. Och vi kan ju se att vi utvecklats om vi tittar på besöknäringen och hur mycket den har ökat sedan outleten och hotellet byggdes, säger Widnemark (S).

Kim Ohlsson
kim.ohlsson@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista