Åseda/Kronoberg

Lena Karlsson (C) nytt landstingsråd

Uppdaterad kl 14:20

Det centerpartistiska kommunalrådet i Uppvidinge Lena Karlsson efterträder partikamraten Paul Johansson som nytt landstingsråd i Landstinget Kronoberg.

Lena Karlsson kommer i och med detta att lämna posten som kommunalråd i Uppvidinge från och med årsskiftet.

– Jag kommer från Åseda i Uppvidinge kommun. Jag är 57 år gammal, är sjuksköterska till yrket och har varit politiker av varierande grad sedan 20 år tillbaka. Jag har suttit många år i socialnämnden och senaste åren i kommunstyrelsen, säger Lena Karlsson.

Lena Karlssons mamma var politiskt aktiv i centern, själv blev hon centerpartist för 1987. Numera kommunalråd i Uppvidinge efter att ha suttit på oppositionsrådsposten mandatperioden dessförinnan.

Hon beskriver sig som skogsmänniska och visar stolt upp sitt motorsågskörkort. Fast numera blir det inte mycket mer än svampplockning i skogen. Hon hinner inte och säger att hennes första tanke när hon blev tillfrågad om att bli landstingsråd var att det måste väl finns andra som har bättre med tid.

Men möjligheten att koncentrera sig på sjukvård som hon säger ligger henne varmt om hjärtat. Framför allt hur folkhälsan ska förbättras gjorde att hon slutligen tackade ja.

– Jag ska kanske inte ta tag i så mycket nytt men det vi ska jobba vidare med inom landstinget är det som redan är påbörjat sedan flera år tillbaka. Jag tror att ödesfrågan för oss alla är folkhälsan. Vi måste bli bättre på att förebygga alla sjukdomar och ohälsotillstånd och ta ett eget ansvar för våra liv.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista