Lessebo

Lessebo kan tvingas sälja hotellaktier

Nu kommer Lessebo kommun att rätta sig efter regeringsrättens utslag kring Kosta köpmanshus med glashotellet. Det säger kommunjuristen Thomas Hallgren idag.

Tidigare artiklar:


Efter att den fleråriga striden kring Lessebo kommuns omtvistade 23-miljonersatsning tillsammans med New Wave Group nu slutgiltigt avgjorts så är det på ett sätt som Lessebo kommun kommer att följa domen.

– Det är att kommunen säljer av aktierna i bolaget till någon. Antingen till någon helt extern eller till New Wave Group, säger Thomas Hallgren.

En sådan försäljning har börjat utredas sedan tidigare, men det är inte säkert att den lyckas.

– Får vi inte bankens medgivande eller om vi inte hittar någon lämplig köpare, får man väl avvakta några år tills det blir lämpligt att sälja, säger Hallgren.

Det var för över två och ett halvt år sedan som Lessebos kommunfullmäktiges majoritet beslöt att gå in med 23 miljoner i Kosta köpmanshus AB, som bland annat stod bakom det så kallade glashotellet.

Två personer i kommunen ansåg att det här var ett olagligt stöd till ett enskilt företag. De överklagade och fick alltså rätt. Nu gäller det att kommuninvånarna får ut det mesta möjliga av en försäljning av kommunens aktier.

– Man kan ju inte ge bort dem. Det finns också ett önskemål och ett krav att få tillbaka pengarna som man lagt ut.

Lyckas inte försäljningen bli det knappast några andra krav på kommunen.

– Det händer väl inte så mycket. Kan kommunen visa att de försökt vidta rättelse efter domen, men utan att lyckas, är det inte så mycket att göra. Då får man ligga kvar med ägandet ett tag till, säger Thomas Hallgren.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista