Växjö

Statoil publicerar bilder på smitare

Statoilmacken på Evedal i Växjö jagar bensinsmitare genom att sätta upp bilder på dem vid entrén till macken - en metod som i liknande situationer bedömts som olaglig. Men mackägaren Håkan Emvall bryr sig inte.

– Jag får väl ta smällen om det är olagligt. Vi kan ju inte bli bestulna på bensin för uppemot 30 000 kronor utan att det händer något, säger Håkan Emvall till Sveriges Radio Kronoberg.

Bilden hänger på entrédörren. Den visar två killar som precis har tankat en röd Saab. På bilden har Håkan Emvall skrivit ett registreringsnummer och texten "Bensinsmitare".

– Det är ju samma killar som var och hämtade bensin vid tre tillfällen under en vecka. Men eftersom det inte händer något trots polisanmälan så tröttnade jag. Och då slutade de, säger Emvall.

Effekten blev den önskade med andra ord, men frågan är om Emvalls tilltag är lagligt.

Ej tillåtet enligt Svensk Handel
Polisen i Kronoberg vill inte göra en bedömning av det enskilda fallet. Men Svensk Handel har tidigare hanterat liknande fall och då gjort bedömningen att det inte är tillåtet att hänga upp bilder från övervakningskameror för allmän beskådning.

Men mackägaren Håkan Emvall gör istället jämförelsen med polisens omdiskuterade publicering av bilder på nätet.

– Skånepolisen har ju hängt ut en del bilder på internet och det är ju lagligt sägs det, urskuldar sig Emvall med.

Så bilden kommer att hänga kvar, säger Emvall. Inte minst med tanke på de reaktioner han har fått från mackgästerna.

– De säger att det otroligt positivt att någon vågar sticka ut, avslutar Håkan Emvall.

Marcus Sjöholm
marcus.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista