Kronoberg

Ljus tid för bönder i länet

Bonden i Kronoberg är både yngre och mer ekonomiskt oberoende än riksgenomsnittet. Det visar en stor undersökning som Lantbrukarnas riksförbund (LRF) har gjort. Nästan 4 000 bönder har varit med i undersökningen.

Det som undersökningen bland annat konstaterar är att de bönder som satsat på turismen har gjort en lönande satsning.

Sju av tio som till exempel tar emot turister på gårdarna anser att lönsamheten är ganska eller mycket god, trots lågkonjunkturen.

Dessutom framgår att bönderna i Kronobergs län i stor utsträckning lyckas klara sin verksamhet utan att låna pengar. Sex av tio i länet klarar sin verksamhet utan lån, vilket är störst andel i landet.

Bönderna i länet är också betydligt yngre än genomsnittet. Tolv procent av de tillfrågade är under 40 år. Riksgenomsnittet ligger på nio procent.

Bönderna i den här undersökningen ser också ganska ljust på framtiden. Nära nio av tio bönder tror på oförändrad eller bättre avkastning nästa år.

Det är första gången som LRF gör en undersökning där frågor ställs till bönder inom olika branscher om deras tankar om lönsamhet, investeringar och framtidstro.

Håkan Erlandsson
hakan.erlandsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista