Växjö

Kan varit fel att hänga ut bensintjuvar

Efter Sveriges Radio Kronobergs nyhet om att bilder på bensinsmitare sitter i skyltfönstret på en mack på Evedal i Växjö, kommer polisen nu att utreda händelsen.

Tidigare artikel:

En av anledningarna till att ägaren Håkan Emvall har satt upp bilden på tjuvarna är att Skånepolisen publicerar bilder på misstänkta brottslingar på deras hemsida.

– Skånepolisens publiceringar av misstänkta brottslingar är noga utredda ur juridisk synpunkt, säger Robert Loeffel på Kronobergspolisen. De brott som det handlar om ligger på en mycket högre straffskala än vad det gör i den här mackägarens fall. Här handlar det om snatteribrott och ett sådant brott är ofta inte ett fängelsebrott.

Hade det gjort skillnad om man bara visat upp bilden för personalen?
– Självklart är det skillnad då. Då är det ju ett internt arbetsmaterial som inte offentliggörs för allmänheten.

Vad kan det vara fel som mackägaren gör här?
– Det kan röra sig om ett förtalsbrott och då handlar det om att man falskeligen påstår att en person gjort sig skyldig till ett brott, säger Loeffel.

Fel enligt Statiol centralt

Och på Statoil centralt reagerar man kraftigt på att bensinmacksföreståndaren satte upp bilder på bensinsmitarna.

– Det är inte något som är tillåtet att göra över huvudtaget. Så i vår värld är det här helt oacceptabelt. Vi har pratat med stationen och bilderna ska vara nedtagna, säger Torbjörn Lenstad på Statoil i Stockholm.

Men han förstår att det är frustrerande. Varje år kostar smitningarna ungefär 50-60 miljoner kronor för Statoil.

– Men man ska använda kameraövervakningen på det sätt som det är tänkt. Man gör en polisanmälan och lämnar så mycket information till polisen som möjligt, säger Lenstad.

Men mackägaren säger att ingen snott besin efter att bilden sattes upp...
– Det är möjligt att det är så i det här enskilda fallet. Men det är inte det sättet som vi ska jobba på, avslutar Torbjörn Lenstad på Statoil i Stockholm.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Marcus Sjöholm
marcus.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista