Kronoberg

Ingen succé för satellitjakt på granbarkborre

Försöket att via satellitbilder upptäcka skogskador av granbarkborrar har än så länge inte blivit någon succé. Tanken har varit att via bilder tagna från satellit kunna upptäcka barkborrens härjningar på träd innan människan kan se dem.

– Försöket har ännu inte slagit ut särskilt väl och det har två orsaker. Dels har det varit svårt att få fram bilder av bra kvalité. På alltför många bilder finns ett molntäcke, dels har årets angrepp inte varit så stora och därmed har det varit svårt att identifiera dem på de bilder vi kunnat använda, säger Johanna From på Skogsstyrelsen.

Försöket är än så länge rätt så begränsat och har haft en budget på 50 000 kronor, en mindre del av anslaget till insektsbekämpning. Och satellitförsöket görs tillsammans med Sveriges Lantbruksuniversitet och ett tyskt företag.

Idag hittas träd som angripits av granbarkborren av människor som går runt i skogen och letar upp angripna träd. Då hittas de angripna träden oftast för sent, när granbarkborrarna redan gett sig av till andra träd

– Med satellitbilder är tanken att kunna se färgskiftningar på barren orsakade av granbarkborrar, redan innan det mänskliga ögat kan se dem. Därmed skulle också bekämpningen komma igång tidigare, säger Johanna From.

Och om det ska bli någon fortsättning på försöket är inte klart än.

– Vi måste överlägga med SLU och det tyska företaget innan vi beslutar om vi ska fortsätta eller inte, säger Johanna From på Skogsstyrelsen.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista